Krydderurter

Da jeg startede med at lave højbede for 8 år siden, stillede jeg de første plantebede op så tæt som muligt ved vores køkkendør, hvor der er solrigt. For det grønne drys skulle kunne hentes hurtigt, uanset om det regnede eller var mørkt. Vi havde et område med hostaer på 3 x 3 m. De blev gravet op, halveret og anbragt andre steder i haven. På disse 9 m² stillede jeg 8 stk. højbede op – 4 kvadratiske og 4 trekanter og i midten en stor sten til pynt. Dette krydderurterbed har stået der lige siden til stor fornøjelse for os hele året. Hele året, fordi der også fås krydderurter om vinteren. Jeg har fundet ud af, at krydderurter stortrives i højbede eller krukker, fordi jorden er ca. 8 grader varmere, og det giver tidlig start om foråret og hurtig vækst.

krydderurter i højbede

Hermed følger en beskrivelse af de 8 krydderurter, som konen og højbedemanden holder mest af:

Purløg

Flerårig. Denne krydderurt kommer først af alle om foråret og er utrolig nem at have. Når purløgene bliver klippet ned, pipler de hurtigt op igen. Vi grovklipper og drysser denne herlige løgagtige smag på næsten alt. Purløg er en af de planter, hvor man både sparer mange penge ved at kunne hente den ude i haven, og hvor man samtidig har den her og nu, når man pludselig får lyst til lidt purløg på en æggemad – en æggekage uden purløg er en falliterklæring.

purløg

Timian

Flerårig. Dette er min favoritkrydderurt, da den smager herligt og kan klippes af hele året. Køb fire potter timian og sæt dem ned i dit plantebed. Timian har en fantastisk aroma, som gør den velegnet til gryderetter og grøntsagssupper, lamme- og vildtretter, kødretter og fjerkræ. Timian er også god til stegt eller grillet kød. Krydderurten giver en god smag til hjemmelavet marinade, eddike, i salt og olie.

Persille

2-årig. Intet dansk køkken uden persille. Bredbladet persille er blevet sagen, men mange sværger stadig til kruspersille. Som krydderi bruges den først og fremmest rå, som det pyntende og sunde grønne drys, til snart sagt alting. Den kan også koge/stege med i sauce, gryderetter, fonde og suppe m.m. for smagens skyld, men det går ud over nogle af vitaminerne. Men hvor var vi danskere også henne uden persillesaucen!

Dild

1-årig. Frisk dild er en af sommerens dejlige krydderurter. Dild er en klassiker til fisk og kartofler i sommerens mange hyggestunder. De flotte dildskærme er uundværlige til syltning. Dild tiltrækker nyttige insekter, som gør kål på bladlus. De fine dildblade kan fryses og gemmes til de mørke, kolde måneder.

Kørvel

1-årig. Hvert år laver vi en kørvelsuppe, hvor vi kommer en masse kørvel i suppen, meget mere end der står i opskriften, og det smager! Bladene anvendes friske eller frosne som krydderi til blandt andet suppe, sauce, salater, kylling, æg- og fiskeretter.

Salvie

Flerårig. Den vanskeligste krydderurt for os danskere, men den endte i et højbed og som alle andre krydderurter kan den googles. Og der står, at den friske salvie går godt med olivenolie, hvidløg, persille, oregano og mange flere friske urter. Salvie og tomat passer også meget fint sammen, men vær forsigtig. Vi bruger salvie sammen med ovnbagte kartofler.

Basilikum

1-årig. Basilikumplanten skal du købe og sætte ud som den sidste plante i dine plantebede. Plant den først i juni måned, da den er meget kuldefølsom. Står din basilikum et solrigt og vindstille sted, vokser den hurtigt op i den varme jord, og du får en drømmeplante til din pesto, tomatsalat med mozzarella og pizzaen. Det en god ide at begynde at knibe topskuddene af, efterhånden som den skal bruges frisk til maden. Det får planterne til at buske sig.

basilikum

Citronmelisse

Flerårig.  Om aftenen eller midt på dagen tager du de friske skud af din citronmelisse, hælder kogende vand over, lidt honning i, og du har en herlig, frisk sommer te. Som krydderurt bruges blade og blomster. De bruges til alt fra fisk til salater, grønt drys, olier, eddike, saucer, dressinger, kager og desserter, hvor man kunne tænke sig citronsmag.

mynte

Mynte til mojito er en dejlig klassiker

Krydderurter står bedst og flottest i små selvstændige højbede på 40×40 cm eller 60×60 cm. Er du kreativ, kan du kombinere med trekanter.  Alle ved, at krydderurter dufter. Tænk sig dagligt at besøge sine krydderurter med en saks i hånden, se og dufte.